Nieuws

Steeds interessanter, slim en efficiënt koelen om geld te besparen

2022-08-13
13-08-2022

Momenteel is de energiemarkt een gekkenhuis, steeds meer huishoudens voelen dat energieprijzen enorm stijgen. Daarom is het met dit zomerse weer interessant om uw woning slim en efficiënt te gaan koelen. Door uw woning efficiënt koel te houden is het namelijk mogelijk om veel energie en dus kosten te besparen.

Paul Diepstraten

Indien er gebruik wordt gemaakt van een warmtepomp om uw woning te verwarmen kunt u het meeste energie besparen. De energiekosten van een warmtepomp zijn namelijk 35% tot 50% lager dan die van een traditionele cv-ketel. Om gebruik te kunnen maken van een warmtepomp moet uw woning op lage temperatuur verwarmd kunnen worden. Het bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat een woning zeer efficiënt gekoeld kan worden.

Een warmtepomp kan ook gecombineerd worden met een Smart Home systeem. Door een warmtepomp te koppelen aan zo’n systeem kan er een individuele ruimteregeling gerealiseerd worden. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om per ruimte een gewenste temperatuur in te stellen. Hiermee kan eenvoudig energie bespaard worden. U kunt namelijk ruimtes waar u zich weinig begeeft in de zomer warmer of in de winter juist koeler instellen.

Om alle koele of warme lucht binnen een woning te houden kan er gebruik gemaakt worden van een warmte terugwin installatie. Bij zo’n installatie worden alle ventilatiekanalen van een woning op een centrale plaats aangesloten. Hier wordt eerst alle kou of warmte aan de lucht onttrokken voordat deze wordt afgevoerd naar buiten. Deze kou of warmte wordt vervolgens weer bijgevoegd aan de lucht die de woning wordt ingevoerd. Op deze wijze gaat kou of warmte niet verloren bij het ventileren uw woning en vindt er een zeer efficiënte luchtcirculatie plaats.

Het slim koel houden van een woning kan door middel van slimme zonwering in combinatie met het eerder genoemde Smart Home. Het Smart Home houdt de temperatuur in een woning in de gaten. Wanneer het Smart Home ‘ziet’ dat de temperatuur oploopt, kan deze ervoor kiezen om de zonwering te sluiten. Op die manier wordt voorkomen dat het te warm wordt in een woning. Er kan zelfs voor worden gekozen om de zonwering automatisch vroegtijdig de sluiten alvorens het koelsysteem van een woning geactiveerd wordt. Op deze wijze zal het koelsysteem minder vaak nodig zijn en wordt nog meer energie bespaard.