Nieuws

Steeds populairder, elektrisch rijden.

2022-07-05
05-07-2022

Momenteel telt Nederland zo’n 250.000 volledig elektrische auto’s. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog flink groeien. Elektrisch rijden heeft namelijk vele voordelen, zo hoef je met een elektrische auto niet te tanken. Kosten voor het tanken van fossiele brandstof kunnen enorm hoog oplopen bij een niet-elektrische auto. Het rijden van een elektrische auto heeft dus financieel voordeel.

Paul Diepstraten

Het rijden van een elektrische auto heeft meer voordelen dan enkel lagere kosten. Ook is het rijden van een elektrische auto zeer aantrekkelijk wanneer u graag een steentje bijdraagt aan het klimaat. Een elektrische auto stoot namelijk tijdens het rijden geen luchtverontreinigende stoffen uit. Wanneer u uw auto oplaadt met hernieuwbare energie, is het zelfs mogelijk om auto te rijden zonder het milieu aan te tasten.

Door het toenemend aantal elektrische auto’s is er steeds meer behoefte naar oplaadpunten. Het is mogelijk om zo’n oplaadpunt bij u thuis te realiseren. Er zijn hierbij verschillende opties mogelijk. De simpelste optie is om uw auto via een normale stekker in het stopcontact op te laden. Dit wordt echter sterk afgeraden. Een “normaal” stopcontact is namelijk niet gemaakt voor het opladen van een elektrische auto. Het stopcontact moet dan zoveel stroom geven dat deze binnen een half uur tot wel meer dan 100 graden op kan warmen.

Een beter alternatief is het plaatsen van een laadstation. Een laadstation is niet alleen veel veiliger, maar laadt ook tot 4,5 keer sneller op dan een normaal stopcontact (gebaseerd op een Tesla Model 3). Wanneer u beslist om een laadstation te laten plaatsen is er keuze uit twee verschillende soorten stations. Er zijn namelijk modellen met en modellen zonder Dynamic Load Balancing.

Een laadstation welke beschikt over Dynamic Load Balancing (DLB) heeft meerdere voordelen. Met dit laadstation voorkom je onder andere stroomuitval in huis. Het opladen van een elektrische auto vraagt namelijk al snel meer dan een half huishouden aan stroom. Een laadpaal met DLB “houdt het overige stroomverbruik van een huishouden in de gaten”. Wanneer deze detecteert dat er in het huis veel stroom nodig is (door bijvoorbeeld een elektrische boiler of een elektrische oven), zal de laadpaal het laden van de auto afremmen. Dit gebeurt om te voorkomen dat er een stop uitspringt in de meterkast als gevolg van een te hoog stroomverbruik.

Verder helpt een laadstation met DLB om uw huidige energie-aansluiting door middel van bovengenoemde techniek volledig te benutten. Dit maakt het mogelijk om ook met een kleinere energie-aansluiting uw elektrisch voertuig snel op te laden. Op deze wijze is het mogelijk om het verzwaren van uw aansluiting uit te sparen, wat resulteert in lagere maandelijkse energiekosten.