Nieuws

Energie besparen

2020-02-10
10-02-2020

De energierekening gaat vanaf 2022 zeker 60 euro per jaar meer kosten, dit komt door forse belastingverhogingen en stijgende netbeheerskosten. Daarnaast worden gas en licht zélf waarschijnlijk ook duurder. Daarom is zuinig omgaan met energie steeds belangrijker. Wil je energie besparen maar weet je niet goed hoe? Of wil je weten met welke maatregel je het beste kunt beginnen? In onderstaand artikel worden een aantal tips gegeven waardoor u flink kunt gaan besparen op uw energierekening.

Vloerverwarmingspomp

In iedere cv-ketel en in iedere vloerverwarming wordt een circulatiepomp gebruikt voor het rondpompen van het water door de radiatoren of vloerleidingen. Maar wist u dat deze pompen tot de grootste elektriciteitsverbruikers in uw huishouden behoren? Voor veel huishoudens is dat meer dan 20% van hun totale elektriciteitsverbruik! Bij vloerverwarmingen draait deze pomp vaak continu, jaar in en jaar uit. Sinds kort zijn er vervangende pompen die het energieverbruik tot wel 77% te verminderen. Door deze motoren ook nog eens aan te sturen met een intelligente besturingsregeling kunnen zo ook nog worden terug geregeld in vermogen wanneer de situatie dat toelaat waardoor het energieverbruik nog verder afneemt.

Verlichting

De verlichting in uw huishouden is een flinke kostenpost op de energierekening, maar gelukkig kunt u hier flink op besparen. Veel woningen hebben nog gloei- en halogeenlampen als lichtbron. Deze verlichting is niet alleen ouderwets, maar ook heel kostbaar. Het advies is daarom ook om van deze traditionele verlichting over te stappen naar ledverlichting. Ledverlichting is energiezuinig en heeft een lange levensduur. Een gezin met alleen gloeilampen in huis verbruikt zo’n 660 kWh (€145) per jaar aan verlichting. Met ledlampen betaalt u maar €15 per jaar.

Huishoudelijke apparaten

Met een paar simpele tips kunt u al veel energie besparen op uw wasmachine, droger en vaatwasser. Sommige huishoudelijke apparaten van vóór het jaar 2000 kunt u beter vervangen. Koelkasten of vriezers ouder dan 15 jaar zijn vaak flinke energieverbruikers. Let bij de aankoop van een nieuw huishoudelijk apparaat op het energielabel. Energielabel A is lang niet altijd het zuinigst. Uit onderzoek is gebleken dat een huishouden per jaar zo'n 450 kWh (€100) kwijt is aan standby-verbruik van huishoudelijke apparaten. Twee derde kan voorkomen worden door de apparaten helemaal uit te zetten in plaats van op standby te laten staan. Zo bespaart u tientallen euro's.

Smart Home

Een Smart Home wordt in Nederland al enige tijd het huis van de toekomst genoemd. Een Smart Home moet een aantal dingen kunnen, maar moet vooral de bewoner comfort, veiligheid en energiezuinigheid bieden. In het huis van de toekomst vind u dus allerlei apparaten en voorzieningen die aan elkaar gekoppeld zijn. Denk daarbij aan huishoudelijke apparaten, verlichting, verwarming, airconditioning, televisies, audiosystemen, beveiligingssystemen en camera’s. Al deze apparaten kunnen worden aangestuurd op afstand, ongeacht waar u zich op dat moment bevindt. Zo is een Smart Home bereidt om bepaalde verlichting, huishoudelijke apparaten en verwarming uit te schakelen op momenten dat deze onnodig veel energie verbruiken.

Dus mocht u nou op zoek zijn naar een manier om uw energiehuishouding te managen, raadpleeg dan een van onze duurzaamheidsadviseurs om te kijken wat de mogelijkheden zijn.