Nieuws

Zonnepanelen en subsidie

2019-10-03
03-10-2019

Dit artikel gaat over de mogelijkheden voor bedrijven en instellingen om in aanmerking te komen voor subsidie. Maar ook voor particulieren, met dit verschil dat voor particulieren enkel de mogelijkheid bestaat om btw terug te vragen.

SDE+ subsidie voor grote bedrijven

De SDE+ (stimulering duurzame energieproductie) geeft bedrijven en (non-profit) instelling een tegemoetkoming. Met de SDE stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Duurzame energie is namelijk beter voor het milieu en zorgt ervoor dat Nederland minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen en is goed voor de economie. Ook voor zonnepaneleninstallaties bestaat er een SDE+ subsidie.

Bedrijven en instellingen: investeer dit jaar nog in zonnepanelen

Als u van plan bent om te investeren in een zonnepanelen-installatie, is nu het moment om te kijken voor wat voor subsidie u in aanmerking komt. Er wordt in 2019 een bedrag van € 5 miljard beschikbaar gesteld voor de SDE+ subsidie. De voorwaarden voor het aanvragen van een subsidie zijn dat de zonnepaneleninstallaties een piekvermogen van ≥ 15 kWp moet bestaan en er moet een grootverbruikersaansluiting aanwezig zijn.

Deze interessante SDE+ subsidie kan op 29 oktober 2019 aangevraagd worden. Kom dus snel in actie als u subsidie van zonnepanelen wilt ontvangen.

Hoe vraag ik een SDE+ subsidie aan?

Zorg dat u zich voor eind oktober 2019 meldt bij een bedrijf welke zonnepaneleninstallaties opleveren. Deze installateur kan SDE+ subsidie aanvragen voor haar klanten die hiervoor in aanmerking komen. Na goedkeuring voor de SDE+ subsidie kan er een zonnepaneleninstallatie op maat ontworpen worden. Voor grote bedrijven is deze SDE+ subsidie erg interessant, omdat deze een grote hoeveelheid energie opwekken wat daarna terug geleverd wordt aan de energiemaatschappij.

En wat zijn de mogelijkheden voor particulieren?

In 2019 is er geen mogelijkheid voor particulieren om een subsidie aan te vragen voor een zonnepaneleninstallatie. Wel kunnen particulieren gebruik maken van de btw teruggave. Dit houdt in dat particulieren op de volledige investering de bijna 21% die ze betaald hebben kunnen terug vragen. Officieel moet je ondernemer zijn om dit aan te vragen. Maar de overheid rekent particulieren in dit geval al als ondernemer, vanwege het feit dat u stroom gaat terug leveren aan het elektriciteitsnet. Voor een particulier is het dus simpel gezegd gelijk aan het investeringsbedrag van de zonnepaneleninstallatie exclusief btw. Dit komt omdat je over de levering van de zonnepanelen slechts een klein deel aan btw hoeft af te dragen. Wil je hiervoor in aanmerking komen dan moet je als particulier aangemeld zijn als ondernemer. De belastingdienst heeft een speciaal formulier opgesteld voor particulieren die zonnepanelen willen of al hebben aangeschaft.

Er zijn dus diverse fiscale voordelen voor het plaatsen van zonnepanelen. Mede door de fiscale voordelen en de lage kosten van zonnepanelen installaties is het plaatsen van zonnepanelen op dit moment erg interresant. Als u als bedrijf met een grootverbruikersaansluiting subsidie aan wilt vragen, dan moet u echter wel snel actie ondernemen. Voor particulieren zal de btw in 2019 nog gewoon teruggevraagd kunnen worden.