Zonnepanelen

Werking van zonnepanelen


ZonnesysteemMet zonnepanelen kunt u zelf elektriciteit opwekken. Alle elektriciteit die u opwekt met uw zonnepanelen bespaart u uit bij uw huidige energieleverancier. De elektriciteit bij de gemiddelde energieleverancier kost in 2016 circa 23 cent per kWh. Oftewel per kWh die uw zonnesysteem opwekt bespaart u circa 23 cent. De afgelopen 10 jaar is de energieprijs meer dan verdubbeld. Verwacht wordt dat de komende jaren de energieprijs nog steeds zal stijgen, met deze aanname bespaart u in de toekomst meer dan 23 cent per kWh.

Bij een zonnesysteem zetten zonnepanelen (1) doormiddel van zonnecellen zonlicht om naar gelijkspanning. De gelijkspanning die van uw zonnepanelen af komt, wordt met een omvormer (2) omgevormd tot wisselspanning. De wisselspanning die van de omvormer af komt wordt aangesloten op een aparte groep in uw meterkast (3). Uw huishoudapparatuur (4) gebruikt op deze manier de stroom die is opgewekt door uw zonnesysteem.

Als u meer stroom opwekt dan u gebruikt wordt deze stroom terug geleverd aan het net. De energiemeter loopt dan letterlijk terug. De terug geleverde energie wordt dan afgetrokken van het verbruik van uw huishoudapparatuur op een tijdstip dat de huishoudapparatuur meer energie verbruikt dan u opwekt. Dit wordt salderen genoemd.

Verschillende zonnepanelen


Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijne zonnepanelen worden gebruikt bij een groot dakoppervlak. Dit komt doordat polykristallijne zonnepanelen goedkoper zijn dan monokristallijne zonnepanelen. Als u toch genoeg ruimte beschikbaar heeft kunt u beter één extra polykristallijn zonnepaneel plaatsen, dan duurdere monokristallijne zonnepanelen. Bij polykristallijne zonnepanelen zijn de zonnecellen blauw en rechthoeking.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen wekken meer elektriciteit op dan polykristallijne zonnepanelen en zijn daarom geschikt bij een klein dakoppervlak. Monokristallijne cellen hebben de beste opbrengst en zijn te herkennen aan de afgeronde hoeken. De cellen van monokristallijne zonnepanelen zijn zwart met een blauwe gloed.

Zwarte zonnepanelen

Zwart zonnepaneel

Zwarte zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen met een zwarte rand en zwarte folie achter de monokristallijne zonnecellen. Deze zwarte zonnepanelen hebben een hoog rendement en zien er ook nog een fraai uit. Particulieren kiezen vaak voor zwarte zonnepanelen. Zwarte zonnepanelen op een woonhuis vallen namelijk minder op dan andere zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn helemaal egaal zwarte zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn uitermate geschikt als de omstandigheden niet ideaal zijn. Dunne film zonnepanelen wekken bij minder direct zonlicht toch relatief veel energie op. Bij schaduw of bewolking levert dit zonnepaneel dus erg goede prestaties. Voor dunne film zonnepanelen is wel een grote oppervlakte nodig om een hoge opbrengst te halen. Dunne film panelen zijn namelijk te verkrijgen van 145 tot 170 Wp per zonnepaneel.

Omvormersystemen


We werken met A-merk omvormers. De omvormers waarmee wordt gewerkt zijn dus van de hoogste kwaliteit. U geniet hiermee van een lange technische levensduur. Een omvormer wordt gekozen op basis van de hoeveelheid zonnepanelen en de ligging van de zonnepanelen. De omvormer wordt dus helemaal aangepast op uw zonnesysteem zodat u profiteert van een optimaal rendement.

SMA Omvormer

SMA is wereldwijd de grootste producent van Solar omvormers. Al meer dan 25 jaar is SMA continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken om de opgewekte energie nog efficiënter om te zetten naar bruikbare stroom. Mede hierdoor behoren ze dan ook tot de meest succesvolle bedrijven in de wereld van de Solartechniek. Omvormers van SMA werken niet alleen optimaal, maar hebben ook een mooi design. De omvormers kunnen doormiddel van een SMA Webconnect uitgelezen worden via internet. Een voorbeeld hiervan vindt u hier.

SMA omvormer

SolarEdge systeem

SolarEdge is producent van innoverende omvormersystemen. Bij een SolarEdge systeem wordt er gewerkt met één omvormer en bij elk zonnepaneel een aparte poweroptimizer. Mocht er schaduw vallen op één zonnepaneel, dan wekken de andere zonnepanelen toch het maximale vermogen op. Door deze techniek ligt het rendement op uw zonnesysteem tot wel 30% hoger bij schaduw gevallen. Ook kan een SolarEdge systeem via het internet uitgelezen worden. Maar het grote voordeel van het uitlezen van een SolarEdge systeem is, dat u per zonnepaneel kunt zien wat deze opgewekt heeft. Een voorbeeld hiervan vindt u hier.

SolarEdge optimizer

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!